Podno grijanje

Poznato je da čovjek preko stopala (nogu) gubi istu količinu topline kao i preko cjelokupne ostale površine tjela, pa je fiziološki povoljnije da u zoni nogu temperatura bude viša, a u zoni glave niža.

Zbog takve osjetljivosti, sniženje temperature na stopalu za više od 4 oC čovjek osjeća kao izrazitu hladnoću u nogama. Podnim grijanjem je omogućeno gotovo idealna raspodjela temperature u prostoriji, kod kojeg je temperatura uz pod viša, dok temperatura prema stropu opada (“tople noge – hladna glava”).


Podno grijanje je, nesumljivo, jedan od najugodnijih sistema grijanja za ljudski organizam. Temperatura zraka u prostoriji može biti za 1-2 oC niža nego kod drugih sistema, bez ikakvih posljedica na osjećaj ugodnosti. Zbog malih temperaturnih razlika malo je i strujanje zraka pa nema podizanja prašine kao kod radijatorskog grijanja.

Kod podnog grijanja cijelu površinu poda treba smatrati jednim jedinstvenim ogrijevnim tijelom. Već kod relativno niske temperature poda od oko 23 oC zagrije se prostorija, zavisno o vanjskoj temperaturi, na željenih 20 oC. Dobro podno grijanje je onoliko dobro, koliko je dobra tehnologija i iskustvo na temelju kojega se izvodi. Stoga pogledajte, usporedite, i odlučite se za sistem podnog grijanja, jer je podno grijanje jedna od nasih specijalnosti.